Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w I kwartale 2019 r.

Inspekcja przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, przetworów pomidorowych, napojów spirytusowych, świeżych owoców, warzyw i ziół oraz znakowania wyrobów mlekopodobnych, słonych przekąsek, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych.

Jeśli chodzi o znakowanie środków spożywczych zostały zakwestionowane m.in. takie elementy jak:

1)    używanie wyłącznie nazw fantazyjnych, które nie pozwalały na rozpoznanie rodzaju i właściwości produktu,

2)    używanie nazw wyrobów nieadekwatnych do składu np. rogaliki z czekoladą zamiast rogaliki z kremem o smaku czekoladowym, ciastka z masą tofii w których zastosowano wyłącznie aromaty, babka czekoladowa w której składzie nie było czekolady a jedynie kakao, markizy „czekolada i ajerkoniak”, do których do produkcji nie użyto czekolady i ajerkoniaku,

3)    podawanie różnych nazw na przedniej i tylnej etykiecie produktu np. chrupiący bekon i chrupki pszenne o smaku bekonowym,

4)    użycie określenia „domowy” podczas gdy składnikiem był proszek mleczny cukierniczy,

5)    podanie informacji kraj pochodzenia surowca: Chiny na tle imitującym flagę biało-czerwoną,

6)    użycie oznakowania wskazującego, iż produkt produkowany jest na terenach górskich, podczas gdy produkcja odbywała się w innym miejscu,

7)    nieprawidłowe stosowanie oznaczeń „Produkt Polski”.

Szczegółowe wyniki dostępne są na ijhars.gov.pl.