Ocena bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych w żywności ze względu na obecność THC i CBD

Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia wydała opinię w sprawie bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych w żywności ze względu na obecność THC i CBD.

W przedmiotowej opinii podkreślono, że część produktów pochodzących z konopi siewnych Cannabis sativa L. takie jak nasiona, olej z nasion, mąka z nasion konopi, odtłuszczone nasiona konopi nie stanowią nowej żywności, albowiem posiadają one historię spożycia przed dniem 15 maja 1997 r.

Natomiast inne produkty spożywcze otrzymywane z konopi siewnych Cannabis sativa L. mogą stanowić nową żywność, ze względu na brak informacji o historii bezpiecznego spożycia.

Komisja wskazała również, że znakowanie produktów otrzymywanych z konopi siewnych Cannabis sativa oraz informacje towarzyszące wprowadzaniu tych produktów do obrotu nie mogą wskazywać na działanie lecznicze, w tym na obecność związków o działaniu terapeutycznym, takich jak kannabidiol (CBD).

Pełna treść informacji na stronie GIS.

Photo by Kimzy Nanney on Unsplash